Uncategorized

Första kottarna skördade i Horröd

Nu är det dags att skörda den tidiga svenska humlen. I morse fick jag möjlighet att besöka Karl Åkesson i Horröd utanför Sösdala efter att han tröskat humlen.

Kalle är en av Bryggbutikens första kunder. Han köpte sitt första 10 liters startkit hos oss och har sedan varit en återkommande kund.

De flesta hembryggare brukar nischa sig när de bemästrat grundkunskaperna i ölbryggning och Kalle är verkligen inte ett undantag.

För Kalle fick humlen en central roll i hans bryggning och vi har flera gånger stått i butiken och provat Kalles senaste IPA. Ölen som kalle gör har varit jättegoda men han har ofta varit halvnöjd och velat få ur mer humlesmak och arom.

Det är detta som, enligt mig, är vägen till att nå de högre nivåerna i ölbryggning. Noggrannhet, ambition men framförallt ödmjukhet och förmågan att aldrig bli riktigt nöjd.

Efter en tid som kund i butiken berättade Kalle att han beställt rhizomer från Tyskland. Nu skulle han testa odla sin egen humle och ett mastontprojekt tog sin början. Efterhand har fler humlesorter tillkommit.

Under våren köpte Kalle ett tröskverk och idag var det premiär för tröskning av den egna humlen.

Med hjälp av familjen gick sorterna SWE 25 “Korsta” och SWE 4 “Hulla Norrgård” genom tröskan. Kottarna som är cirka 3-8 centimeter i längd och är oljiga av lupilin har en alfasyra på ca 7% hamnade i grå backar för att torkas på det stora torkbordet innan de packas i vakuumpåsar.

När kottarna torkat och packas kommer du att kunna köpa dem hos oss i Bryggbutiken så håll utkik på hemsidan och vår facebooksida de närmaste veckorna.

/Björn

One thought on “Första kottarna skördade i Horröd

  1. Tor Melin skriver:

    Roligare än så här kan man väl egentligen inte ha det?

Lämna ett svar